Visie en Missie

De missie van de school – Waar we voor staan.
Onze slogan is: Veilig en vertrouwd, samen op reis!
De Lambertusschool is een school waar samengewerkt wordt aan evenwichtig kwaliteitsonderwijs op sociaal-emotioneel, cognitief en creatief gebied. Dit willen we doen vanuit enthousiasme en een collegiale en open sfeer, waarin leerlingen, ouders, personeelsleden zich geborgen voelen. school is een, van oorsprong katholieke, basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren het leerstofjaarklassensysteem, met veel aandacht voor het individuele kind (passend onderwijs). Onze school staat open voor alle leerlingen [alle religies] die aangemeld worden door hun ouders/verzorgers (tenzij het schoolondersteuningsprofiel verheldert dat wij een kind de juiste ondersteuning c.q. het juiste onderwijs niet kunnen bieden). Het is ons doel om leerlingen cognitief en sociaal te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorstromen naar een passende vorm van vervolgonderwijs. Wij vinden een brede ontwikkeling van de leerlingen belangrijk en besteden derhalve, naast kennisoverdracht, veel aandacht aan techniek en de culturele, creatieve en lichamelijke ontwikkeling van de leerlingen. We willen onze leerlingen (mede) opvoeden tot volwaardige en respectvolle wereldburgers.
De visie van de school.
Kleine school
Onze school is een kleine school die een centrale plaats inneemt in de dorpsgemeenschap: de lijntjes zijn kort waardoor iedereen snel op de hoogte is van die zaken die van belang zijn. Wij werken intensief samen met de St.-Jansschool in Casteren.
Opbrengstgericht onderwijs
We streven (zo hoog mogelijke) brede opbrengsten na, passend bij onze populatie. We vinden het belangrijk dat leerlingen presteren naar hun mogelijkheden en dat ze uit kunnen stromen naar voor hen passend vervolgonderwijs. We willen daarom, binnen de mogelijkheden van de school, zoveel mogelijk aansluiten bij de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften en talenten van de kinderen.
Expliciete Directe Instructie (EDI)
Wij willen ons onderscheiden ten opzichte van andere scholen door te werken met een bewezen aanpak om de leseffectiviteit te verhogen. Op onze school werken we daarom met het Expliciete Directe Instructiemodel (EDI). Dit model zorgt voor succeservaringen en betere leerprestaties bij alle leerlingen. Het EDI-model brengt leerlingen stapsgewijs naar beheersing van de leerdoelen. Leerkrachten benoemen het lesdoel, geven instructie en stellen vervolgens vragen om te controleren of de leerlingen de instructie begrepen hebben. Er wordt denktijd geboden, leerlingen mogen overleggen en er worden willekeurige beurten gegeven. Tijdens het zelfstandig werken is er gelegenheid voor verlengde instructie. Alle leerlingen worden bij ons op school bij de les betrokken en doen actief mee.
De Vreedzame School
Een van de uitgangspunten van onze school is dat de kinderen met plezier naar school gaan. We streven ernaar dat de kinderen een gezellige sfeer proeven, dat er veiligheid, geborgenheid en respect voor elkaar is. Kinderen leren zelf verantwoordelijkheid te dragen en leren omgaan met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen in een open communicatie met elkaar opgroeien tot weerbare en positieve wereldburgers. Dit alles levert de bouwstenen voor een prettige en ongedwongen sfeer, waarin met wederzijds vertrouwen een respectvolle houding een gezond en goed pedagogisch klimaat gecreëerd wordt. Onze school en de klas beschouwen wij als een kleine leefgemeenschap: kinderen voelen zich gehoord, voelen zich gezien en hebben een stem. Onze leerlingen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en staan open voor de verschillen tussen mensen. Alle leerlingen leren wat mediatie is. Een aantal leerlingen wordt opgeleid om de rol van leerlingenmediator te vervullen.
Professionaliteit
Wij hechten grote waarde aan een professionele cultuur. Een cultuur waarin ongelijkheid van professionals geaccepteerd is en personeelsleden daar ook daadwerkelijk naar handelen. In een professionele cultuur gaat het om erkende ongelijkheid. Als mens is iedereen gelijkwaardig, maar tussen professionals zijn grote verschillen in talenten en kwaliteit. In een professionele cultuur ga je uit van de verschillen en erken je die verschillen. Medewerkers denken na over hun eigen handelen, spreken elkaar aan op wat ze kunnen en bespreken openlijk waar ze moeite mee hebben. Het gebruik maken van elkaars kwaliteiten is voor ons vanzelfsprekend. Een professionele cultuur biedt kansen voor personeelsleden om zich te kunnen ontwikkelen. Ze zijn gemotiveerd om voortdurend aan hun eigen ontwikkeling te werken. Teamscholing en individuele scholing hoort daar ook bij. Wij willen een lerende school zijn en leiden daarom studenten op. Onze kennis en vaardigheden kunnen wij overdragen aan de volgende generatie leerkrachten. Zij nemen ons mee in allerlei onderwijsvernieuwingen die zij vanuit hun opleiding binnenbrengen. Bij ons op school streven wij ernaar om op de hoogte te zijn van elkaars kijk op onderwijs. De huidige maatschappij verandert snel. Het is voor leerkrachten daarom belangrijk om flexibel en initiatiefrijk te zijn en snel mee te kunnen bewegen. De ene keer zijn zij volgend en de andere keer zoeken zij, binnen het schoolkader, de grenzen van de mogelijkheden op. Het (voortdurend) bijblijven voor wat betreft ICT en social media is voor de personeelsleden een must.
Samenwerking met partners
Onze school werkt structureel aan een goede samenwerking met ouders (educatief partnerschap). Wij zien hierbij de leerkracht als de onderwijsprofessional en de ouder als de opvoedingsdeskundige van het eigen kind. De samenwerking met onze partners (bijv. van het peuterprogramma en de naschoolse opvang) zoeken wij actief op. Het communicatief zijn van onze personeelsleden is daarbij voorwaarde. De informatievoorziening stemmen wij af op de informatiebehoefte van onze partners. Wij stellen onze partners in de gelegenheid mee te doen, mee te leven en mee te denken.
Eigentijds Onderwijs
Onze leerlingen zijn verdeeld over jaargroepen. Ons streven is om de kinderen een ononderbroken schoolloopbaan te bieden. Wij proberen tijdens onze lessen zoveel mogelijk aan te sluiten op hun onderwijs- en ondersteuningsbehoeften, zowel tijdens de instructie als tijdens het verwerken van de leerstof. Onze didactische werkvormen en samenstelling van de instructiegroepen stemmen wij af op de lesdoelen. De kinderen willen wij hierbij steeds meer invloed geven (eigenaarschap). Het onderwijs verandert snel. Het is onze uitdaging om als school mee te bewegen: als team goed geïnformeerd te zijn over onderwijsvernieuwingen (o.a. met betrekking tot de 21st century skills) om vervolgens goede keuzes te kunnen maken. Wij gaan voor boeiend en betekenisvol onderwijs in een leerrijke schoolomgeving. Een brede ontwikkeling van onze kinderen vinden wij erg waardevol. Niet alleen de kernvakken (rekenen, taal, etc.) maar ook de zaakvakken (aardrijkskunde, techniek, etc.), de creatieve vakken, (handvaardigheid, tekenen, etc.) en de culturele vakken (kunst, muziek, etc.) worden bij ons op een uitdagende wijze met plezier en doelgericht gegeven. We proberen daarbij zoveel mogelijk te verwonderen en aan te sluiten bij de kennis, de vaardigheden en de talenten van de kinderen. Dat doen we niet alleen op leerling maar ook op groeps- en op schoolniveau. Wij willen kinderen opvoeden tot wereldburgers. We laten ze daarom o.a. door buitenschoolse activiteiten en excursies ervaringen/belevingen in de “echte wereld” opdoen. Door het laten geven van gastlessen willen we de “echte wereld” ook de school binnenhalen. In die “echte wereld” is ICT/social media niet meer weg te denken. ICT ondersteunt ons onderwijs terwijl we “mediawijsheid” als een belangrijke taak zien.
Onze streefbeelden:
- Er wordt boeiend en betekenisvol eigentijds onderwijs gegeven in een rijke leeromgeving
- Op onze school kunnen we effectief omgaan met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben
- De leeropbrengsten liggen op of boven het landelijk gemiddelde
- Ouders en school zijn gelijkwaardige partners, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid
Aandachtspunten:
- Zorgen voor kwalitatief goed personeel
- De school heeft een rekenprotocol
- Doorontwikkeling ICT
- Implementatie nieuwe methode Voortgezet Technisch Lezen
- De school analyseert of de eindresultaten en de eerder gegeven schooladviezen in overeenstemming zijn met de loopbaan van de leerlingen
- De school beschikt over toetsbare doelen
Identiteit
De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in het onderwijs. We besteden structureel aandacht aan geestelijke stromingen. We zien een sterke relatie tussen levensbeschouwelijke vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling en actief burgerschap. We vinden het belangrijk dat leerlingen op een goede wijze met elkaar omgaan en dat ze respect hebben voor de mening en visie van anderen. De belangrijkste kernwaarden van onze stichting zijn: verwondering, (zelf)verantwoordelijkheid en verbondenheid.
Wij werken intensief samen met de St.-Jansschool in Casteren.